VvE en appartementsrecht
Tal van panden in Nederland zijn gesplitst en dat noemen we appartementsrecht. Het kan dan gaan om typische appartementencomplexen, maar ook sommige rijtjeswoningen of vakantiehuizen zitten in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Onze advocaten staan met regelmaat beleggers en VvE’s bij in juridische conflicten op het gebied van appartementsrecht.
Wat is een appartementsrecht?
Een appartementsrecht is een bijzondere vorm van eigendom en heeft twee onderdelen:
- Een appartementseigenaar heeft samen met de andere appartementseigenaren het gezamenlijke eigendom van het hele gebouw. Het is dus geen volledige eigendom van jouw appartement, maar gedeeld eigendom samen met de andere eigenaren.
- Daarnaast heeft een appartementseigenaar het exclusieve gebruiksrecht van het privégedeelte. Anderen mogen dit privégedeelte niet gebruiken.
De gemeenschappelijke delen van het gebouw mogen gebruikt worden door alle eigenaren, zoals bijvoorbeeld een trappenhuis of de lift. Dit valt onder VvE. Ook regelt de VvE normaal gesproken het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten, zoals het dak en de gevel.
Daarom zijn er in de wet bijzondere regels opgesteld voor het appartementsrecht. Naast de wettelijke regels, blijkt een groot deel van de spelregels uit de splitsingsakte en het splitsingsreglement. Dit zijn de basisdocumenten binnen een VvE die altijd bij de notariële splitsing worden opgesteld en via het kadaster kunnen worden geraadpleegd.
Advocaat VvE recht die zegt waar het op staat
Heb je als bestuurder of belegger een vraag of probleem binnen een VvE? Onze advocaten appartementsrecht leggen je in duidelijke taal uit wat je rechten en plichten zijn. Is een procedure onvermijdelijk? Neem dan contact met ons op en we gaan voor je door het vuur; dat is onderdeel van de goede service die wij als advocatenkantoor leveren!